Wat is een burnout?

Burnout is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer te kunnen vinden voor de bezigheden op het werk. Zit je op je werk voor langere tijd in een negatieve situatie zonder tot een oplossing te komen, dan kun je last krijgen van werkstress. Het is belangrijk om werkstress serieus te nemen omdat het kan leiden tot een burnout.

Stress is een natuurlijke reactie op vervelende situaties. Stress maakt je alert en maakt dat je op zoek gaat naar oplossingen. Dit is ook zo op je werk. Stress uit zich meestal in lichamelijke en geestelijke spanningsklachten. In welke mate jij stresssymptomen ervaart, hangt af van wie jij bent en wat jij in je leven hebt meegemaakt. Jouw manier van denken en je persoonlijke geschiedenis bepalen waarom je in de ene situatie wel stress ervaart en in de andere niet. Ook je leefstijl speelt een rol bij het hanteren van werkstress. Het herkennen van stresssymptomen is de eerste stap naar herstel van werkstress.

Hoe herken je werkstress?

Werkstress herken je aan diverse signalen in je omgeving. Zoals aan de manier waarop collega’s op jou reageren, maar ook aan een overvolle agenda of een onprettige werksfeer. Net zo belangrijk zijn de signalen die jij zelf aan je omgeving afgeeft. Door stresssignalen uit je werkomgeving en de bedrijfscultuur te kennen, kom je er sneller achter of jij vatbaar bent voor werkstress. Je bewust zijn van je eigen gedrag en de gevolgen daarvan, maakt ook dat je werkstress eerder kunt herkennen én aanpakken.

Hoe voorkom je werkstress?

Om werkstress te voorkomen is het nodig dat je gericht aandacht besteedt aan je geest en lichaam. Je lichaam heeft ontspanning nodig. Na periodes van inspanning en groot energieverbruik, is het belangrijk te weten hoe je je kunt ontspannen. Je leefstijl speelt daarbij ook een rol. Het biologische ritme dat je lichaam van nature volgt, geeft aan wanneer je het beste kunt eten, slapen, bewegen of rusten.

Naast lichamelijke balans is je mentale balans essentieel voor het voorkomen van werkstress. Door in sommige situaties te accepteren dat je alleen invloed hebt over jouw eigen gedachten voorkom je ook werkstress.

Bronvermelding: Burnout Mirro